SymbioShape en symposium Circulaire Economie

SymbioShape en symposium Circulaire Economie

SymbioShape is door de provincie Fryslân gevraagd een deel van het symposium “Bouwen aan de circulaire economie in Fryslân” te organiseren. In samenwerking met Perpetual Plastic Project   zal een workshop worden georganiseerd over het hergebruik van (lokaal) plastic in combinatie met 3D printen.

Hoe creëren we een cPPP@DDWirculaire economie? Naar het antwoord op die vraag gaan we op zoek op het symposium “Bouwen aan de circulaire economie in Fryslân”. Die organiseert de provincie Fryslân op vrijdag 1 november in het nieuwe Fries Museum in Leeuwarden.

Afvalverwerking kost ons allemaal veel geld. Veel van het afval dat in het restafval belandt verdient een beter lot dan verbranden. In een circulaire economie worden afvalresten niet verbrand, maar vormen een grondstof voor nieuwe producten. Denk bijvoorbeeld aan textiel, verpakkingsmaterialen en voedselafval. Met de nieuwste technieken worden er al veel grondstoffen uit het restafval gehaald. Maar het kan nog beter. En het is ook financieel aantrekkelijk. De prijzen van grondstoffen zijn in de afgelopen 15 jaar explosief gestegen. Dat dat gevolgen heeft voor de Friese economie, is duidelijk. Waarom kiezen voor nieuwe grondstoffen, als we bestaande kunnen hergebruiken?

Nieuwe technieken en ontwikk03elingen maken steeds meer mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld bijna alle textiel tegenwoordig worden hergebruikt. Plastic verpakkingen kunnen worden toegepast in allerlei gebruiksgoederen. Met 3D printers kunnen kunststoffen omgebouwd worden tot nieuwe producten. Overal ontstaan lokale initiatieven voor het sluiten van kringlopen en het aanbod van lokale en seizoensgebonden producten worden steeds groter.